Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

ελευθερια

Φερέλπιδες αντεκλίσεις μιας γενιάς που έμαθε να παλεύει, όσο την αφήνουν οι ίδιες οι έμμονες των προηγούμενων γενιών που ακόμα την καταδυναστεύουν, για τις ελευθέριες της. Έπαψε να μάχεται πια για την λευτεριά και κρύφτηκε σε έναν αισθαντικό πληθυντικό που ευνουχίζει την ουσία της. Δαιμονοποίηση της γλώσσας θα πουν ίσως οι κάποιοι, σαν κοράκια θα πέσουν οι γλωσσοπλάστες μας, να αποδώσουν εύσημα στην γλώσσα και τα όμορφα παιχνίδια που παίζει.



Η ουσία όμως θα παραμείνει η ίδια, από την πάλη για την λευτεριά των προηγούμενων χρόνων, φτάσαμε στην ανιαρή και βαθιά καταπιεσμένη πάλη των ελευθέριων, του κατακερματισμού και της κονιορτοποίησης των ίδιων των βασικών μας αναγκών, της πιο βασικής ανάγκης όλων.


Η πάλη για την κατάκτηση της ελευθέριας προσπαθεί να θάφτει από ηθικολόγους ιεροκήρυκες, μεγάλους φιλελευθέρους δάσκαλους, και σταλινικές νομενκλατούρες στο χρονοντούλαπο, έτσι μηχανιστικά και άδοξα. Η ελευθέρια έδωσε την θέση της, στην τραγελαφική ισότητα των δυο φυλών, στις μεγάλες και υπεράνω όλων αλήθειες, στην μια και παγκόσμια ηθική που κυλά τα νήματα κι ορίζει μονάχη της το πρέπον και το μη, στις μικρές και αθώες έστω κι αν πολλές από αυτές ακόμα στάζουν αίμα, καθημερινές διευκολύνσεις που μας "παρέχει" στον δυτικό κόσμο η αστικοδημοκρατία τους.



Νωθρά κατάκοπα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από δεκάδες ώρες δουλείας για την απλή τους επιβίωση, γρήγορα γερασμένα μάτια νέων ανθρώπων από το πνιγερό διάβασμα τόνων βιβλίων για να γίνουν κι αυτοί αργότερα παζάρι στην κάστα των διανοούμενων στην καλύτερη περίπτωση, εμμονικές συζυγικές σχέσεις λαθραίας συνύπαρξης που μάχονται για την επικράτηση του δυνατού και καθυπόταξη του ασθενέστερου, αιματηρές φίλιες κτήσης και κατάκτησης, μα όλα γλυκαίνουν ξάφνου όταν γνωρίζεις πόσες ελευθέριες επιβίωσης σου προσφέρει τελικά η σύγχρονη δημοκρατία. Μπορείς λοιπόν υπέροχα να απολαύσεις εκείνη την έμορφη ηδονή της μπύρας με τσιπς λαδιού και ποιοτική μουσική υπόκρουση.

Ελευθερία για ποιόν, από ποίον, από τι, ποιανού;




Μια γενικότητα που την κατέπνιξε η προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης και κρίνετε ως φετιχισμός λέξεων η ίδια της η ανάλυση;
Και κάπου εκεί έρχεται στην μνήμη η πάλη των αντίθετων.Ελευθέρια αντίθετο της η σκλαβιά, η πρώτη λαβαίνει σάρκα και οστά μονάχα με την ύπαρξη της άλλη.

Και μόλις η σκλαβιά πάψει, η ελευθέρια δεν θα χρήζει πια ορισμού, δεν θα έχει πια ανάγκη την ταυτοποίηση της ύπαρξης της.


Λοιπόν παιδιά μου συλλογιέμαι
τώρα να βρω μια λέξη να ταιριάζει
στο μπόι της λευτεριάς.

Μήτε πιο ψηλή μήτε πιο κοντή.
Λοιπόν παιδιά μου συλλογιέμαι τώρα να βρω μια λέξη να ταιριάζει
στο μπόι της λευτεριάς.

Το περίσσιο είναι ψεύτικο,το λιγοστό είναι ντροπαλό
κι εγώ δεν το ‘χω σκοπό να καμαρώσω
για τίποτα πιότερο,
για τίποτα λιγότερο
από άνθρωπος.

Λοιπόν παιδιά μου συλλογιέμαι τώρα
να βρω μια λέξη να ταιριάζει
στο μπόι της λευτεριάς.


Θα βρούμε το τραγούδι μας,
καλά πάμε,
θα βρούμε το τραγούδι μας.
Λοιπόν παιδιά μου συλλογιέμαι τώρα
να βρω μια λέξη να ταιριάζει
στο μπόι της λευτεριάς.

1 σχόλιο:

marizetaa είπε...

πρωτη προσπάθεια ήταν, έχει κάποια λάθη

θα είμαι πιο προσεκτική στο εξής